Skrivet den 18 december 2022
Senast uppdaterad 18 december 2022

5 tips för att optimera dina bilder för sökmotorer

Drygt tio procent av Googles trafik är bildsökningar på  https ://images.google.com/
Det är en stigande siffra och något som är viktigt att ha i åtanke när det kommer till  SEO , speciellt iochmed att sökmotorernas AI och algoritmer blir smartare när det kommer till bildigenkänning.

Här följer fem tips på vad du bör tänka på för att hamna bland toppresultaten i bildsökningar på  sökord /sökfraser som är relevanta för dig.

 1. Filnamn
  Lägg lite möda på att döpa om din fil från det intetsägande DSC214947.jpeg till vad bilden faktiskt föreställer. Tänk på att inte använda ÅÄÖ eller specialtecken. Jag brukar hålla mig till endast gemener och bindesstreck. I detta exempel heter filen "skrynklig-ogiltig-tjugokronorssedel.webp"
  skrynklig-ogiltig-tjugokronorssedel
 2. ALT-taggar
  Att beskriva bildens innehåll med text är gynnsamt på flera sätt. Om bilden av någon anledning inte kan laddas, så visas texten så besökaren kan visualisera vad som egentligen ska finnas på ytan. Personer med nedsatt syn har ofta en skärmläsare och förlitigar sig på ordentliga alt-texter. Du har även här möjlighet att inkorperera  nyckelord . Exempel på alt-text för bilden skulle kunna vara "Tillskrynklad tjugokronorssedel på ett träbord. Den föregående "tjugan" med Selma Lagerlöf porträtterad. Ogiltig sedan 2016" Jag brukar försöka hålla mig under 100 tecken för alt-texter.
 3. Bildstorlek och upplösning
  Ovanstående bild har ursprungligen dimensionerna: 4921x3259 px och väger in på 11,1mb. Den är alltså enorm. Det adderar en massa laddningstid att presentera så stora bilder som dessutom inte är komprimerade. Även om merparten av oss är bortskämda med snabb uppkoppling, så ska man ta hänsyn till dom personer som t.ex. surfar på mobilen på en plats där mottagningen inte är optimal. Att vänta 10-15 sekunder på att en sida med några bilder laddar färdigt är inte acceptabelt. Jag brukar försöka krympa bilder till runt 100kb eller mindre (0.1mb) om dom inte ska presenteras i fullskärmsläge. Är det bakgrundsbilder eller dylikt så brukar jag sikta på max 250kb (0.25mb). Jag tycker att WebP är ett bra format som fungerar dom flesta gångerna. Det är utvecklat av Google, har en hög komprimeringsgrad men kan även krympas med lossless (förlustfri komprimering), samt stödjer transparens för dom tillfällen bilden inte har någon bakgrund. Ska man komprimera någon enstaka bild så rekommenderar jag Squoosh.app Är det många bilder så fungerar https://bulkresizephotos.com/ ypperligt.

  Sidnot: Bilden som ju var väldigt stor både till dimension och filstorlek sett, har här blivit komprimerad till 600x397px och väger in på 37.5kb (0.0375mb). Den uppfyller sitt syfte trots extrem komprimering. Hade det varit viktigt med detaljer (retina) så hade jag inte komprimerat den fullt lika hårt.

 4. Använd unika bilder
  Bäst är givetvis om du har egentagna bilder, som inte förekommer någon annanstans på webben.
  Sämst är om du använder en bild som används på hundra andra webbplatser. Då blir det svårt att sticka upp över konkurrensen.
  Har du bara tillgång till stock-bilder, så kan du kika exempelvis med Google Lens, för att se att bilden inte förekommer alltför ofta. Du kan även modifiera bilden för att göra den "till din egna".
  Observera dock att du behöver ha rättigheter till att både publicera och alterera bilden ifråga.
  Sajter som huserar bilder med CC0-licens, dvs sådana som man får använda utan att nämna skaparen:
  https://unsplash.com/
  https://www.pexels.com/
  https://pixabay.com/
 5. Använd relevanta bilder
  Bilder är toppen för att lätta upp rikligt textmaterial. Men tänk på att vara kräsen när det kommer till urval av bilder. Tjugokronorssedeln det talats om i detta inlägg är endast ett fiktivt exempel.
En slät, giltig tjugokronorssedel som pryds av Astrid Lindgrens ansikte.

Relevansen är viktig för att få bra resultat bland sökresultaten.
Sökmotorerna prioriterar webbplatser som presenterar texter, bilder, videos etc. som har en röd tråd.

Den där däckfirman som lägger upp en stor bild på en isbjörn hux-flux. Förklara i alt text, och gärna i beskrivande text att det illustrerar att det är säsong för vinterdäck.
Annars blir besökaren förvirrad, dels när den trycker bland sökresultaten för däck, men möts av ett arktiskt djur. Eller den som bildgooglar efter isbjörnar, men hamnar bland en massa däck.

Dessutom är chansen mycket större att du får en "rich snippet" presenterad om allt är sammankopplat och relevant.


Har du några tips att dela med dig av när det kommer till bildoptimering för webben?
Lämna gärna en kommentar!

Inlägget skrivet av FullThrottle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade blogginlägg