Skrivet den 23 december 2022
Senast uppdaterad 24 december 2022

Dofollow? Nofollow? - Dom olika länktyperna förklarat

Det uppmuntras av sökmotorers riktlinjer att nyttja dom olika typerna av länkar.
Men vad betyder dom?

Dofollow

En dofollow-länk är en länk som inte har någon speciell tagg eller attribut som begränsar sökmotorernas crawlers. Dofollow-länkar är de vanligaste typen av länkar, och de är länkar som ger länkvärde till den webbplatsen de länkar till.

Sökmotorer använder crawlers för att indexera webbplatser och för att förstå deras innehåll. När en sökmotor crawlar en webbplats, följer den länkarna på sidan för att hitta mer information. Om en länk är en dofollow-länk, innebär det att sökmotorns  crawler  kan följa länken och indexera den webbplatsen den länkar till.

Dofollow-länkar används ofta för att ge länkvärde och för att hjälpa sökmotorerna att förstå innehållet på en webbplats. De används också för att ge användarna en väg att navigera till relaterade webbplatser.

Det är viktigt att ha en balanserad länkprofil, med både dofollow-länkar och nofollow-länkar, för att ge en naturlig och relevant länkstruktur för din webbplats.


Så skapar du en dofollow-länk

För att skapa en dofollow-länk med kod, kan du använda HTML-taggarna <a> och href.

Till exempel, om du vill skapa en dofollow-länk till en webbplats med URL:en "https://riktigapengar.online", kan du skriva följande kod:

<a href=" https ://riktigapengar.online">Länk till Riktiga Pengar Online</a>

Detta kommer att skapa en länk med texten "Länk till Riktiga Pengar Online", som pekar på webbplatsen "https://riktigapengar.online". Eftersom länken inte har någon speciell tagg eller attribut som begränsar sökmotorernas crawlers, är det en dofollow-länk.

Det är viktigt att notera att dofollow-länkar är standardinställningen för länkar i  HTML , så om du inte anger någon speciell tagg eller attribut, kommer länken att vara en dofollow-länk.

 Nofollow 

En nofollow-länk är en länk med en speciell tagg eller attribut som begränsar sökmotorernas crawlers. Nofollow-länkar ger inte något länkvärde till den webbplatsen de länkar till. De används oftast för länkar som inte är relevanta eller som inte kan verifieras.

Sökmotorer använder crawlers för att indexera webbplatser och för att förstå deras innehåll. När en sökmotor crawlar en webbplats, följer den länkarna på sidan för att hitta mer information. Om en länk är en nofollow-länk, innebär det att sökmotorns  crawler  inte kan följa länken och indexera den webbplatsen den länkar till.

Nofollow-länkar används ofta för att ge användarna en väg att navigera till relaterade webbplatser, utan att ge länkvärde till den webbplatsen de länkar till. De används också för att hindra sökmotorer från att indexera vissa länkar, till exempel länkar som inte är relevanta eller som inte kan verifieras.

Det är viktigt att ha en balanserad länkprofil, med både dofollow-länkar och nofollow-länkar, för att ge en naturlig och relevant länkstruktur för din webbplats.


Så skapar du en nofollow-länk

För att skapa en nofollow-länk med kod, kan du använda HTML-taggarna <a> och href, samt attributet rel=" nofollow ".

Till exempel, om du vill skapa en nofollow-länk till en webbplats med URL:en "https://portfirman.se", kan du skriva följande kod:

<a href=" https ://portfirman.se" rel=" nofollow ">Länk till Portfirman</a>

Detta kommer att skapa en länk med texten "Länk till Portfirman", som pekar på webbplatsen "https://portfirman.se". Eftersom länken har attributet rel=" nofollow ", är det en nofollow-länk.

Det är viktigt att notera att nofollow-länkar begränsar sökmotorernas crawlers, så om du vill att en länk ska vara en nofollow-länk, måste du inkludera attributet rel=" nofollow ".

Sponsrade länkar

Sponsrade länkar är länkar som har en speciell tagg eller attribut som indikerar att de är betalda. Sponsrade länkar ger inte något länkvärde till den webbplatsen de länkar till, men de kan påverka användarens uppfattning av webbplatsen.

Sponsrade länkar används oftast av företag eller organisationer som vill marknadsföra sig genom att länka till sin webbplats från andra webbplatser. Sponsrade länkar kan vara dofollow-länkar eller nofollow-länkar, beroende på hur länkprofilen för den webbplats som de länkar från ser ut.

Det är viktigt att vara transparent om länkarna är sponsrade, så att användarna kan avgöra om de vill följa länken eller inte. Det är också viktigt att följa lokala och nationella lagar och regler om annonsering och marknadsföring, för att undvika att skapa missvisande information för användarna.

Sponsrade länkar kan vara ett bra sätt att öka synligheten för en webbplats, men det är viktigt att använda dem på ett ansvarsfullt och transparent sätt.


Så skapar du en sponsrad länk

För att skapa en sponsrad länk med kod, kan du använda HTML-taggarna <a> och href, samt attributet rel="sponsored".

Till exempel, om du vill skapa en sponsrad länk till en webbplats med URL:en "https://breakdance.com", kan du skriva följande kod:

<a href=" https ://breakdance.com" rel="sponsored">Länk till Breakdance Builder</a>

Detta kommer att skapa en länk med texten "Länk till Breakdance Builder", som pekar på webbplatsen "https://breakdance.com". Eftersom länken har attributet rel="sponsored", är det en sponsrad länk.

Det är viktigt att notera att sponsrade länkar ger inte något länkvärde till den webbplatsen de länkar till, men de kan påverka användarens uppfattning av webbplatsen. Det är också viktigt att vara transparent om länkarna är sponsrade, så att användarna kan avgöra om de vill följa länken eller inte.

UGC-länkar

UGC-länkar (User Generated Content) är länkar som har en speciell tagg eller attribut som indikerar att de är skapade av användare. UGC-länkar ger ofta inte något länkvärde till den webbplatsen de länkar till, men de kan påverka användarens uppfattning av webbplatsen.

UGC är innehåll som skapas av användare, såsom blogginlägg, kommentarer, foruminlägg och liknande. UGC-länkar är länkar som finns i detta användargenererade innehållet, och de kan länka till en mängd olika webbplatser och resurser.

UGC-länkar används oftast för att ge användarna en väg att navigera till relaterade webbplatser, utan att ge länkvärde till den webbplatsen de länkar till. De kan också användas för att hindra sökmotorer från att indexera vissa länkar, till exempel länkar som inte är relevanta eller som inte kan verifieras.

Det är viktigt att ha en balanserad länkprofil, med både UGC-länkar och andra typer av länkar, för att ge en naturlig och relevant länkstruktur för din webbplats. Det är också viktigt att vara transparent om UGC-länkarna är nofollow-länkar, så att användarna kan avgöra om de vill följa länken eller inte.

Det kan vara bra att överväga att moderera och kontrollera UGC-länkarna på din webbplats, för att se till att de är relevanta och följer lagar och regler om annonsering och marknadsföring. Det kan också vara bra att följa lokala och nationella lagar och regler om UGC, för att undvika att skapa missvisande information för användarna.


Så skapar du UGC-länkar

För att skapa en UGC-länk med kod, kan du använda HTML-taggarna <a> och href, samt attributet rel="ugc".

Till exempel, om du vill skapa en UGC-länk till en webbplats med URL:en "https://npf-forum.se", kan du skriva följande kod:

<a href=" https ://npf-forum.se" rel="ugc">Länk till NPF-forum</a>

Detta kommer att skapa en länk med texten "Länk till NPF-forum", som pekar på webbplatsen "https://npf-forum.se". Eftersom länken har attributet rel="ugc", är det en UGC-länk.

Det är viktigt att notera att UGC-länkar ger ofta inte något länkvärde till den webbplatsen de länkar till, men de kan påverka användarens uppfattning av webbplatsen. Det kan också vara bra att modera och kontrollera UGC-länkarna på din webbplats, för att se till att de är relevanta och följer lagar och regler om annonsering och marknadsföring.

Expert-länkar

Expert-länkar är länkar med en speciell tagg eller attribut som indikerar att de är från en expert eller inflytelserik person inom branschen. Expert-länkar ger ofta länkvärde till den webbplatsen de länkar till, men det kan variera beroende på om länken är relevant och verifierad.

Expert-länkar används oftast för att ge användarna en väg att navigera till relaterade webbplatser, och de kan också användas för att öka synligheten och länkvärdet för en webbplats. De kan vara dofollow-länkar eller nofollow-länkar, beroende på hur länkprofilen för den webbplats som de länkar från ser ut.

Det är viktigt att använda expert-länkar på ett ansvarsfullt sätt, och att se till att de är relevanta och verifierade. Det är också viktigt att vara transparent om expert-länkarna är nofollow-länkar, så att användarna kan avgöra om de vill följa länken eller inte.

Det kan vara bra att överväga att använda expert-länkar som en del av din länkstrategi, för att öka synligheten och länkvärdet för din webbplats. Det kan också vara bra att följa lokala och nationella lagar och regler om annonsering och marknadsföring, för att undvika att skapa missvisande information för användarna.

Så skapar du en Expert länk

För att skapa en expert-länk med kod, kan du använda HTML-taggarna <a> och href, samt attributet rel="expert".

Till exempel, om du vill skapa en expert-länk till en webbplats med URL:en "https://deepsak.com", kan du skriva följande kod:

<a href=" https ://deepsak.com" rel="expert">Länk till Deepsak</a>

Detta kommer att skapa en länk med texten "Länk till Deepsak", som pekar på webbplatsen "https://deepsak.com". Eftersom länken har attributet rel="expert", är det en expert-länk.

Det är viktigt att notera att expert-länkar ger ofta länkvärde till den webbplatsen de länkar till, men det kan variera beroende på om länken är relevant och verifierad. Det är också viktigt att vara transparent om länkarna är expert-länkar, så att användarna kan avgöra om de vill följa länken eller inte.


Fotnot: Länkarna som jag inkluderat som exempel är till sajter jag är associerad med - inget fuffens.

Inlägget skrivet av FullThrottle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade blogginlägg