Skrivet den 15 juli 2022
Senast uppdaterad 1 januari 2023

Gratis verktyg/tjÀnster för SEO

TÀnkte att jag skulle hÄlla det hÀr inlÀgget lite levande, genom att addera verktyg allteftersom.

HÀr Àr min topplista över verktyg som faktiskt Àr helt OK, trots att dom inte kostar en spÀnn.


Flertalet av dom har betalversioner. Jag ska inte rÄda i vilka, om nÄgra, du ska hosta upp en peng för - men jag rÄder dig att börja med gratisvarianterna.
Du kommer fÄ insikt, förslag, baklÀxa och mycket annat, som gör att du kan jobba upp dig - sedan nÀr det börjar stagnera, dÄ kan det vara lÀge att lÀgga en slant. Men dÄ har du redan gott om trafik, och förhoppningsvis till följd ocksÄ lite inkomst som kan bekosta dessa halvdyra/heldyra verktyg.

Men som sagt, vi börjar pÄ noll.
Off-topic: Om du som besöker denna blogg vill börja verkligen pÄ noll sÄ kan jag skriva ett inlÀgg om hur du kan skaffa hosting (webbhotell) helt gratis.
Kommentera i sÄna fall detta inlÀgg.

LÀnkarna som presenteras hÀr Àr inte affiliate-lÀnkar, om inte annat anges.

Google Search Console

Jag kommer att tjata om GSC i mina publikationer. Varför?
För att Google Àr sökmotorn nr.1, och med GSC kan du fÄ viktig insikt samt styra lite över dina placeringar i sökresultaten. GSC Àr ett verktyg som jag anvÀnder dagligen.

 • Insikter om hur Google crawlar och indexerar din webbplats
 • Vilka  sökord  som anvĂ€nds för att hitta din webbplats
 • FĂ„ varningar om eventuella tekniska problem med din webbplats, sĂ„ att du kan Ă„tgĂ€rda dem och förbĂ€ttra anvĂ€ndarupplevelsen.
 • FĂ„ rapporter om vilka  sökord  som leder anvĂ€ndare till din webbplats, sĂ„ att du kan optimera din webbplats för relevanta  sökord  och öka dess synlighet.
 • FĂ„ insikter om hur anvĂ€ndare interagerar med din webbplats i sökresultaten, sĂ„ att du kan förbĂ€ttra din webbplats för att öka dess anvĂ€ndbarhet och tillgĂ€nglighet.
 • Ladda upp och testa sitemaps och robots.txt-filer för att hjĂ€lpa Google att indexera din webbplats pĂ„ ett effektivt sĂ€tt.
 • FĂ„ rapporter om lĂ€nkar till din webbplats, sĂ„ att du kan se vilka webbplatser som lĂ€nkar till dig och förbĂ€ttra din webbplats för att öka dess lĂ€nkpopularitet.
 • Testa strukturerade data pĂ„ din webbplats, sĂ„ att du kan se hur Google tolkar och presenterar din webbplats i sökresultaten.
 • FĂ„ varningar om innehĂ„ll pĂ„ din webbplats som kan vara mĂ€rkt som  spam , sĂ„ att du kan Ă„tgĂ€rda det och förbĂ€ttra din webbplats för anvĂ€ndare och sökmotorer.

Genom att anvÀnda Google Search Console kan du göra din webbplats mer synlig och lÀttare att hitta för anvÀndare som söker efter relaterad information.


Google Analytics

Ännu ett verktyg frĂ„n denna sökjĂ€tte.
Google Analytics Àr ett verktyg för webbanalys som kan anvÀndas för att fÄ insikter om hur anvÀndare interagerar med din webbplats.

 • FĂ„ insikter om hur mĂ„nga anvĂ€ndare som besöker din webbplats, hur lĂ„ng tid de spenderar pĂ„ den och hur ofta de Ă„tervĂ€nder.
 • Se hur anvĂ€ndare hittar din webbplats, till exempel genom organiska sökresultat, annonser,  sociala medier  eller direkta lĂ€nkar.
 • FĂ„ rapporter om vilka sidor pĂ„ din webbplats som Ă€r mest populĂ€ra och hur anvĂ€ndare navigerar pĂ„ din webbplats.
 • AnvĂ€nd data om anvĂ€ndarbeteende för att förbĂ€ttra din webbplats, till exempel genom att optimera innehĂ„ll, layout och navigering för att öka anvĂ€ndarupplevelsen och konverteringar.
 • AnvĂ€nd data om anvĂ€ndarbeteende för att mĂ„lgruppssegmentera och rikta annonsering och marknadsföring pĂ„ en mer relevant och effektiv nivĂ„.
 • Skapa anpassade rapporter och dashboards för att visa specifik data och mĂ€tningar som Ă€r relevanta för ditt företag och dina mĂ„l.
 • Integrera Google Analytics med andra verktyg och tjĂ€nster, sĂ„som Google Ads, Google Tag Manager och Google Optimize, för att fĂ„ en helhetsbild av din webbplatsprest

google-trends

Google Trends

Nu börjar jag kÀnna mig tjatig, sÄ jag byter fokus efter att ha skrivit lite om vad G-Trends Àr för nÄgot.
Google Trends Ă€r ett verktyg som tillĂ„ter anvĂ€ndare att se hur ofta ett visst  sökord  eller en sökfras har sökts pĂ„ Google. Verktyget visar hur populĂ€rt ett  sökord  Ă€r i förhĂ„llande till andra  sökord , samt var i vĂ€rlden sökordet Ă€r mest populĂ€rt. Det kan vara anvĂ€ndbart för att se hur intresset för olika Ă€mnen har förĂ€ndrats över tid. Du kan dĂ€rmed vara med pĂ„ tĂ„get i ett tidigt skede, förutspĂ„ virala trender eller helt enkelt anpassa din topic efter nĂ„got som involverar ett trendande  nyckelord . NĂ€r man driver en blogg, en nyhetssajt eller en webbplats med artiklar sĂ„ Ă€r det bra om man blandar in lite nutidsorientering eller sĂ„dant som Ă€r pĂ„ tapeten kort sagt. Helst ska det ju vara relevant för att sökmotorerna ska passa vidare dom som söker efter det aktuella.
Google Trends huvudfunktioner, i listformat:

 • Se hur sökfrekvensen för olika  sökord  har förĂ€ndrats över tid.
 • JĂ€mföra sökfrekvensen för olika  sökord .
 • Se vilka lĂ€nder och regioner som söker mest efter ett specifikt  sökord .
 • FĂ„ förslag pĂ„ relaterade  sökord  baserat pĂ„ ett specifikt  sökord .
 • Hitta sĂ€songsbetonade  sökord  och trender.

Bing Webmaster Tools

Microsoft bör ju ocksÄ nÀmnas.
Även om vi inte Bing:ar (motsvarigheten till googlar?) alltför mycket, sĂ„ Ă€r det nĂ„gonting man Ă€ndĂ„ kan nyttja.
Webmaster Tools har ungefÀr samma approach som Googles dito, men har lite andra parametrar och ett vÀldigt bra verktyg i Clarity (mer om det snart)
Ska man optimera för Bing? Njaaaee, kanske - jo, det skadar inte.
NÄgot man inte tÀnker pÄ Àr att personer som Àr mindre datorkunniga och Àldre anvÀnder Bing i större utstrÀckning.
Jag bara tÀnker högt, men jag tror att anledningen Àr att flera datortillverkare skeppas med OEM-mjukvara, dÀr just webblÀsaren Edge med Bing förvalt ingÄr.
Är man inte alltför haj pĂ„ IT sĂ„ Ă€r man sĂ€kert nöjd med den kombon.
SÄ om din mÄlgrupp strÀcker sig utanför datornördar och ynglingar sÄ kan det vara vÀrt att lÀgga nÄgra timmar pÄ Bing.

Bing Webmaster Tools fem frÀmsta funktioner:

 1. Sitemaps: Du kan ladda upp sitemaps till Bing Webmaster Tools för att underlÀtta för Bing att hitta och indexera dina sidor.
 2. Keywords: Du kan se vilka  sökord  som anvĂ€nds för att hitta din hemsida pĂ„ Bing och hur ofta de anvĂ€nds.
 3. Inbounds lÀnkar: Du kan se vilka andra webbplatser som lÀnkar till din hemsida och hur starka dessa lÀnkar Àr.
 4. Indexering: Du kan se hur mÄnga av dina sidor som har indexerats av Bing och hur mÄnga som finns kvar att indexera.
 5. Prestanda: Du kan se hur din hemsida presterar pÄ Bing, inklusive hur mÄnga sidvisningar du har fÄtt och hur lÄng tid anvÀndarna spenderar pÄ din hemsida. Du kan ocksÄ fÄ tips om vad du kan göra för att förbÀttra prestandan.

Microsoft Clarity


Om du har börjat mÀta trafiken pÄ din webbplats men mÀrker att besökarna endast rör sig pÄ en begrÀnsad yta, ett enstaka antal sidor - eller spenderar vÀldigt kort tid pÄ din webbplats. DÄ kan det vara vÀrt att testa MS Clarity.
Det Àr ett verktyg som gör att du kan analysera dina besökares surfvanor pÄ din hemsida.
Du kan tillochmed se det som en film, exakt hur besökaren navigerar runt. Du kan fĂ„ fram vĂ€rmekartor för att se varma/kalla ytor (dom som lockar, respektive Ă€r helt ointressanta). Även att se "rage clicks" kan vara av intresse. Ni vet, nĂ€r man förvĂ€ntar sig att ett klick pĂ„ ett visst stĂ€lle ska leda en nĂ„gonstans. Eller det dĂ€r som gör en frustrerad sĂ„ man klickar frenetiskt av illska (jasĂ„, bara jag?..).
DÄ kan det vara bra att studera hur dina besökare beter sig. DÀrifrÄn kan du ofta dra en slutsats.
* Besökaren slutade scrolla - för lÄng sida.
* Besökaren scrollade fram och tillbaka - HÀr kan det vara vÀrt att lÀgga in en CTA (call-to-action, knapp eller liknande som visar vÀgen)
* HÀr verkar det som att besökaren swishade förbi utan att notera mitt viktiga budskap - LÀgg till nÄgot som fÄngar fokus, sticky-scroll, blur-focus-blur eller nÄgot annat kul.

Du kan anvÀnda Microsoft Clarity för att:

 • Se hur lĂ„ng tid anvĂ€ndare spenderar pĂ„ olika sidor pĂ„ din hemsida.
 • Se vilka knappar och lĂ€nkar anvĂ€ndare klickar pĂ„.
 • Se hur anvĂ€ndare rör sig genom olika sidor och omrĂ„den pĂ„ din hemsida.
 • FĂ„ insikter om anvĂ€ndarbeteenden och vad som fungerar och inte fungerar pĂ„ din hemsida.

SEO Review Tools (SEO Content Editor)

Ett inte alltför kÀnt verktyg.
En ordbehandlare som har lite goda tips för hur du bör utforma ditt blogginlÀgg/artikel - eller texter överlag.

Jag anvÀnder inte det hÀr till vardags, men visar ibland kunder som har en lite smalare budget - hur dessa kan skriva sina texter sjÀlva med rÀtt formatering.
Bör pÄpekas att det inte finns nÄgon autospar-funktion i nulÀget, sÄ ha för vana att spara manuellt emellan varven. Det Àr sÄ trist om man fÄr strömavbrott och behöver skriva om dom dÀr 2000 tecknena.
Men eftersom det Àr ett gratisverktyg, som faktiskt underhÄlls och förbÀttras ganska friskt - sÄ ska man nog inte krÀva mer.

AnvĂ€nd  SEO  Content Editor till att:

 1. FörbÀttra innehÄllet pÄ din hemsida för sökmotorerna.
 2. Analysera och optimera sidhuvuden, inklusive titlar och metabeskrivningar.
 3. LÀgga till och optimera innehÄll pÄ din hemsida, inklusive text, bilder och YouTube-videor.
 4. FÄ feedback pÄ hur du kan förbÀttra din hemsida för sökmotorerna.
 5. Kopiera och klistra in det fĂ€rdiga innehĂ„llet till valfri  CMS  (Content Management System) eller direkt i HTML-format.

Screaming Frog

Kan sÀga att det hÀr verktyget anvÀnder jag varje dag. Det Àr det i sÀrklass mest anvÀndbara verktyg jag stött pÄ.
För att fÄ ALL funktionalitet sÄ fÄr man slanta upp - Men! Gratisversionen bjuder pÄ överraskande mycket.

Minns första gÄngen jag öppnade Screaming Frog. Det kÀndes övervÀldigande och det fanns sÄ oerhört mÄnga flikar, knappar, inmatningsrutor.
...man vÀnjer sig. Gratisversionen Àr begrÀnsad till 500 URL:er - och det Àr ju ganska generöst om man tÀnker pÄ att man redan i gratisupplagan fÄr bl.a.

 • Söka reda pĂ„ brutna lĂ€nkar, omdirigerande sidor och sidor med felkod (404 etc).
 • Enkel översikt över sidtitlar, metabeskrivningar
 • Hitta duplicerade sidor
 • Generera sidkartor ( sitemap .xml) och se över  robots.txt .
 • Granska anvĂ€ndningen av sökmotorsvĂ€nliga bilder och alt-text.
 • Identifiera och fixa onödiga dubbletter och sidor med liknande innehĂ„ll.

Det Àr endast ett axplock av det som Àr inkluderat utan kostnad.

Har man som mig, betalversionen, sÄ har man möjlighet att skanna webbutiker med hundratusentals URL:er.
Men om man inte vill slanta upp, och Àr begrÀnsad av endast 500 - sÄ kan man söka igenom subdomÀner tillexempel separat.

En sista sak som Àr anvÀndbar i gratisversionen.
Du kan fÄ enkel visualisering av din webbplats struktur - hur dom olika sidorna Àr placerade.

HÀr ska jag visa pÄ nÄgonting, men sÄ har jag inte gjort det nÄ vidare sjÀlv.
FÄr bara sÀga....skomakarens barn. För er som förstÄr den referensen.

Jag skulle kunna rabbla pÄ om den skrikande grodan hur lÀnge som helst, men nu vet du iallafall lite om nyttigheterna du kan fÄ, helt utan att lÀtta pÄ lÀdret.


Google Ads - Sökordsplaneraren

Ännu en tjĂ€nst frĂ„n sökjĂ€tten.
FrĂ€mst avsedd för att planera sina annonser - men ett vĂ€ldigt bra verktyg för att fĂ„ fram relevanta  sökord  och sökfraser.

Har tidigare anvÀnt trottoarpratare som exempel, sÄ vi gör vÀl det hÀr ocksÄ.

VÀldigt grundlÀggande exempel, man kan göra det betydligt mycket mer avancerat.
Drar dock bara grunderna hÀr.
Observera att du behöver ett Google Ads-konto. (det kostar ingenting om du inte annonserar).


Som jag nÀmnde inledningsvis sÄ Àr dessa enkom gratisversioner - sÄ det finns inga affiliate-lÀnkar eller dylikt i detta inlÀgg.
Kommer komma separata inlÀgg som innehÄller affe-lÀnkar, men dessa kommer pÄtalas tydligt.

Som jag nÀmnde sÄ hÄller jag detta inlÀgg levande, med fler tips att komma.
Har du nÄgot ess i rockÀrmen? Kommentera gÀrna!

InlÀgget skrivet av FullThrottle

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Relaterade blogginlÀgg